01.03.1949 / 21.01.2024 Ardahan / Göle ilçesine bağlı Hoşdülbent köyünde anadan doğdu. İlk okulu köyünde bitiren Ganime Kızılateş, yine Köyünde, amcası oğlu Cengiz Kızılateş ile evlenmiştir.
Evlendikten sonra belli bir süre Hoşdülbent köyünde yaşamını sürdüren, Ganime Kızılateş 1970’li yılların başlarında, köyünden ayrılıp gurbete taşınır. Eşi Cengiz Kızılateş’in Devlet dairesinde çalışması nedeniyle, Ankara da yaşamaya başlamıştır. Ankara bir yanıyla gurbet, bir yanıyla sıla kavramıyla üç çocuklu bir annenin yaşamında yer alır.
Ferman Baba’nın ilk çocuğu olması nedeniyle, bildiği tüm türküleri babasından ve çevre arkadaşlarından öğrenmiştir. Zaten yerel kültür bir bütündür. Bir türkü söylenilecekse o türküyü bilen arkadaş bilmeyenlere öğretir. Bu olayı ben Ardahan Türküleri çalışması giriş yazısında şöyle anlatmışım.
»Son yıllarda ülke genelinde yapılan derleme çalışmalarını temel alırsak yöremizde yapılan çalışmaların azlığı bilinmektedir. Bu nedenle, bu yöreyi ele alarak böylesi bir çalışma gerçekleştirdik.
Bu çalışmayı müzikal anlamda yöre halkına sunmayı düşünerek Ardahan Valiliği desteğiyle bir CD hazırladık. Bu çalışmadan seçilmiş 18 türkü yer aldı bu CD’de. Şimdiyse bu çalışmanın tümünü burada sunuyoruz. Derlemelerde ve incelemelerde otantik ses kayıtları temel alındı.
Bu araştırmanın amacı yöremizin kültürel varlığını en azından bugün açısından belgelemek ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Ardahan kültürü bir boyutuyla ele alınmıştır ve bu derlemelerin içinde yansıtılmıştır. Yöremizde bu bir başlangıç olsun istiyoruz ve devamının gelmesini diliyoruz.
Ardahan yöresinin dili, kültürü, edebiyatı ve türküleri, yani ezgisel geleneği özenle korunarak deme-çevirme türkü geleneği öne çıkarıldı.
Bu türküler bu toprakların üstünde yaşayan insanların yüreklerinin sesidir. Bu türküler yan yana durmanın, el ele tutmanın birlikte var olmanın yaşam sesidir, yürek sesidir.
Bu türküler, birlikte yaşamaktır, ses sese katmaktır, el ele tutmaktır, dizilin bara baciler, dizilin bara kardeşler demektir. Ezmeden büzmeden çok sesle birlikte seslenmektir.
Bu türküler sevgidir, saygıdır, kardeşliktir, barıştır, hoşgörüdür, onurdur, bütün bu yörelerin en güzel sesidir. Bu ses Ardahan’dır, Kars’tır, Iğdır’dır, Erzurum’dur, Bayburt’tur. Erzincan’dır, Artvin’dir, Şavşat’tır, Van’dır, Bitlis’tir, Bingöl’dür, Malatya’dır, Maraş’tır, Ahıska’dır, Borçalı’dır, Horasan’dır. Sözün özü, ben değildir bizdir. Yani Anadolu’nun ta kendisidir.
Araştırmada yer alan türküler, oyun havaları incelendiğinde hem yakın yöreyle hem de daha uzak coğrafi mekanlarla benzerlikler görülecektir. Bu da zaten vurgulamaya çalıştığımız kültürel mozaiğin bir parçası ve devamını açıklar.
Başka yerlerde yeşermiş, ortaya çıkmış ama gelişirken bir biçimde bize ulaşmış bu türküler, sonuç olarak yöremizin de sesidir. Dağların, ovaların, ırmakların, yaylaların, köylerin, kasabaların, şehirlerin, yazılı kaynaklara girmeyen yanı, yüreklerin sese dönüşmüş varlığıdır.
Biz de ses sese verip çağırırız kendi kendimize, kimselere zararımız dokunmadan.
Bu türküler anlatılmaz halaylarda ses sese katılarak söylenir, yaşanır. «
Ganime Kızılateş’in türkü dünyasında, köyümüzde türkü bilen türkü söyleyen her insanın önemli bir yeri vardır. Benim için önemli olan yanı ise, “Ardahan Türküleri” çalışmasına başladığım zaman bana hem kaynak kişi olarak hem de derlemeci olarak en büyük desteği sunan, yani ben kimden türkü istediysem, gidip o kişilerden kayıt derlemelerini yapıp bana gönderen isimdir.
Ardahan Türküleri çalışmasında Kaynak kişi olarak yer almasının bir başka yanı ise, derlemelerde benim hep yanımda olan ablama yürek dolusu teşekkürler. Derlediği türkülerden başka kendi sesiyle, kendi yorumuyla 130 sayısının üstünde türküye kaynaklık etmiştir. Bu türkülerin içinde sadece 26 türkü kaydını Ardahan Türküleri çalışmasında aktarmışız.
Ganime Kızılateş Ardahan kültürüne katkıda bulunmak adına bence, çok önemli görevler üstlenmiştir. Onlarca Ardahan türküsünün, nennisinin, ağıtının kendi sesiyle arşivlere aktarılmasına önayak olmuştur. Özellikle, »Neden eller geldi Zöhre’m gelmedi« dizesiyle bilinen ünlü türkünün “Tahir ile Zöhre destanının Ardahan yöresine özgü bir anlatımda geçen sözlere kaynaklık etmesi çok önemlidir.
Ben hep şu sözleri söylemişimdir. Halk kültürünün önemli bir yanını oluşturan, ezgilerimiz, toplumda yer alan kadınlarımızın anaerkil, şaman kültürünün içsel bir sesidir. Ağıtların, türkülerin, Nennilerin, masalların, söylencelerin, destanların, tekerlemelerin yüzde doksanı kadın sesidir. Bu nedenle Ardahan türkülerinin kaynak kişileri genelde kadınlardan seçilmiştir. Bu kadınlara giden ve onlardan bu türküleri derleyen Ganime Kızılateş’tir.
Sözün bu noktasında şunu yazmalıyım. Ardahan Türküleri kitabında kaynak kişi olarak sesiyle, yorumuyla yer alan Ganime Kızılateş benim için unutulmaz bir isimdir. Bazı türkülerin, sözleri ve ezgileri de kendisine ait olduğunu söylemeliyim. Bu yanıyla da baba mesleğini sürdürüp ozanlar arasında yer almıştır demeliyim.
Ben bu tanıtım yazısını neden yazdığımı söylemeliyim. En önemli olan şu, Ardahan halk kültüründe birçok kaynak kişiye giderek onlardan türkü ve diğer kültür ürünlerini derliyoruz. Ancak bir alışkanlık olmuş. Derleme olayından sonra bu kişileri yok sayıyoruz. Bazen de yöre ekibi deyip geçiyoruz. Bu kaynak kişileri tanıtmak ve kültürümüzün birer sözcüleri olduklarını anımsatmak için böylesi bir yazıyı kaleme almayı gerekli gördüm.
Şimdi bu gereklilik sözüyle, bu küçük yazının içinde “Ardahan Türküleri” başlıklı çalışmamızda kendilerine teşekkür edilen isimleri de analım. Kitapta verdiğimiz isimleri yazdıktan sonra benim ikinci kez ek liste olarak sunduğum isimlere geçelim.
Ardahan Türküleri Çalışmasında Sözü edilen isimler:
»Bu araştırmanın yayımlanmasına katkılarından dolayı Ardahan Valisi Sayın Ahmet Deniz, Ardahan Vali Yardımcısı Sayın Deniz Pişkin ve her türlü yardımını sunan sanat yönetmenimiz ve editörümüz Bekir Karadeniz, ayrıca ses kayıtlarını bu araştırmada aktarmamıza dostça izin veren TRT Kurumu, (bazıları artık aramızda olmayan) değerli aşıklarımız ve sanatçılarımız Aliye Akkılıç, Sebahat Aslan, Gökhan Ataman, Şeref Baltacı, Kazım Birlik, Tekin Büyükkaya, Mehmet Çalmaşır, Zeynel Çınar, Murat Çobanoğlu, Faruk Demir, Mehtap Demir, Neşe Demir, Ali Demirhan, Elif Buse Doğan, Erkani, Selma Geçer, Aysun Gültekin, Korkmaz İkan, Beyhan Karslı, Vahit Köroğlu, Kevseri, Müdami, Nazmiye Özgül, Züleyha Savaş, Gülay Sezer, Emel Taşçıoğlu, Şeref Taşlıova, Hüseyin Turan, Orhan Üstündağ, Veli Yaycı, Sevdullah Yıldız, Mehmet Yılmaz ile bu boyuta ulaştı. «
Bu boyut derken, sözün bu deminde ikinci isim listesine geçmeliyim.
Ganime Kızılateş, Nazire Kılıç Kızılateş, Güllü Kızılateş, Yurda Kızılateş, Fatma Kızılateş, Cemile Kızılateş, Emirhan Kızılateş, Nasip Kızılateş, Cengiz Kızılateş, Yılmaz Kızılateş, Selçuk Kızılateş, Yadigar Kızılateş, Selçuk Murat Kızılateş, Karatavuklu Şakir, Umut Sucu, Cezayir Evren, Meheddin Hışır, Meheddin Akdoğan, Aysel Akdoğan, Metin Akdoğan gibi onlarca isim sayabilirim.
Bu tanıtım yazım, halk türkülerine kaynaklık eden tüm seslere armağan olsun. Şimdilik yazdıklarım daha sonra yazacaklarıma örnek niteliğinde olmalı diyorum. Çünkü, bir şehrin en önemli sesleri o şehrin halkının kültürünü sahaya taşıyanlardır. Bana göre bu isimler en önemli isimlerdir.
Ganime Kızılateş 21.01.2024 yılında Ankara’da öldü ve Karşıyaka mezarlığında toprağa verildi. Ruhu şad olsun ablamın.
*****
Yöre: Göle Kaynak: Ganime & Cengiz Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur.
(Bağlantı)
Ağ çali karaçali
Sari papucum
nalçali
Sevdiğim gelin
olmuş
Bohçalidir
bohçali
Ağ çalinin
dibinde
Yilana bak yilana
Sevdiğim gelin
olmuş
Dünyaya bak
dünyaya
(Bağlantı)
Ağ çalinin
dibinde
Koyuna bak koyuna
Sevdiğim gelin olmuş
Boyuna bak boyuna
(Bağlantı)
Ağ çalinin
dibinde
Kuziye bak kuziye
Sevdiğim gelin
olmuş
Yaziye bak yaziye
(Bağlantı)
*****
Arpalar Orak
Oldu
Yöre:
Göle/Hoşdülbend Kaynak: Cengiz &
Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Arpalar orak oldu
Yar yolu ırak
oldu
Yollara baka baka
Gözlerim karık
oldu
Elimde sarı kağıt
Dilimde döner
ağıt
Gel yarim
buluşalım
Dertliye derman
dağıt
Pencere perde
perde
Yenice düştüm
derde
Ayrılık neydi
bilmem
Şimdi de gitmez
serde
*****
Atlı Gelir
Yöre: Göle Kaynak: Ganime & Selçuk Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Atlı gelir horba
ile
Peyniri yedi
torba ile
Atlı gilde yedıh
bişi
Atlının işi
hırhız işi
Atlı durur ezme
ile
Kahve içti cezve
ile
Atlı el atına biner
Atlı gider yaya
döner
Bu atlıyla nedir
işim
Atlı sana vursun
hışım
*****
Bacaya Sepet
Koydum
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Bacaya sepet
koydum Le esmer le le şirine
İçine hep ot
koydum Le esmer le le şirine
Yarim gurbete
gider Le esmer le le şirine
Azığını dut
koydum Le esmer le le şirine
Bacada kuş
yayılır Le esmer le le
şirine
Kuşlara yem
koyulur Le esmer le le
şirine
Ha bu köyün
içinde Le esmer le le şirine
Babam ağa sayılır Le esmer le le şirine
Bacaları çevirme Le esmer le le şirine
Yönün öte çevirme Le esmer le le şirine
Beni gördüğün
zaman Le esmer le le şirine
Başın öne devirme Le esmer le le şirine
Bacalarda saz
olur Le esmer le le şirine
Gül açılır yaz olur Le esmer le le şirine
Ben yarime gül
demem Le esmer le le şirine
Gülün ömrü az
olur Le esmer le le şirine
*****
Celaloğlan Damda Yatar (Celaloğlan Ağıtı)
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Celaloğlan damda
yatar
Yorğanıni yeller
atar
Ne yatarsın Celaloğlan
Nişanlıni eller
satar
Uyanda göksüme dayan
Çift kapiler
kilitliydi
Celaloğlan öksüz
idi
Beş kardaşın
küçügiydi
Uyanda göksüme dayan
Ne yokuşun
dibindeyim
Ne yenişin
başındayım
Bana dulluk
yakışır mı
Daha on beş
yaşındayım
Uyanda göksüme dayan
Aşahdan geliyor
deve
Gevişini geve
geve
Ben de yeni gelin
oldum
Celalgilin böyük
eve
Uyanda göksüme dayan
Babam gurbet
elden geldi
Bütün millet bize
doldi
Dediler ki celal
öldi
Uyan Celaloğlan
uyan
Uyanda göksüme dayan
Evlerinin önü
yonca
Yonca bitmiş diz
boyunca
Bu yoncayı kim
biçecek
Celaloğlan
olmayınca
Uyanda göksüme dayan
Gel Hanım Gel Canım
Yöre: Göle Kaynak: Ganime & Selçuk Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Gel hanım gel
canım gel gidek bize
Açılmış gülleri
der gidek bize
Gel hanım gel
canım evlenek biz de
Gerdana altıni
diz gidek bize
Gel hanım gel
canım gel gidek bize
Beline kemeri tak
gidek bize
Gel hanım gel
canım gel gidek bize
Eline kınalar yak
gidek bize
*****
Gökteki Teraziler
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Gökteki teraziler
Gönül yari
arzular
Alnımıza
yazmişler
İnce ufak yaziler
Gökte yıldız beş
olur
Seven gönül hoş
olur
Hiç darılma
kaynana
Oğlun bana eş
olur
Göklerin yıldızı
var
Ellisi var yüzü
var
İki gönül bir
olsa
Ellerin ne sözü var
*****
İndim Dereye
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
İndim dereye taş
bulamadım
Kendime uygun eş
bulamadım
İndim dereye dere
derindi
Suyundan aldım
suyu serindi
Yürüdüm indim
yoldan aşaği
Belime bağladım
Acem kuşaği
Altun yüzüge kaş
bulamadım
Sari saçlarıma
taç bulamadım
Altın yüzügümün
rengi bozuldi
Sarı saçlarım tel
tel çözüldi
Derenin yolu düz
olur gider
Bu sevda dillere
söz olur gider
*****
İndim Geldim (Oğlan Oğlan)
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Oğlan oğlan İndim geldim bağından
Canım oğlan İndim geldim bağından
Oğlan oğlan Orocudum susadım
Canım oğlan Orocudum susadım
Oğlan oğlan Bir su ver dudağından
Canım oğlan Bir su ver dudağından
Oğlan oğlan Gidiyom gidemiyom
Canım oğlan Gidiyom gidemiyom
Oğlan oğlan Gönlümü güdemiyom
Canım oğlan Gönlümü güdemiyom
Oğlan oğlan Sevdim terk edemiyom
Canım oğlan Sevdim terk edemiyom
Oğlan oğlan Giderim bende bende
Canım oğlan Giderim bende bende
Oğlan oğlan Bir arzum vardır sende
Canım oğlan Bir arzum vardır sende
Oğlan oğlan Hiç insaf yok mu sende
Canım oğlan Hiç insaf yok mu sende
*****
Kağızman’ın Bağında
Yöre: Göle Kaynak: Ganime & Güllü Kızılateş
Derleyen: Selçuk
Murat Kızılateş Notalayan: Gökhan Temur
Kağızman’ın
bağında
Turnam ne hoş
ötersin
Turnam ne hoş
ötersin
Sesi sese
katarsın
Turnamın kanadı
düz
Boynunda ayla
yıldız
Boynunda ayla
yıldız
Rengini nerden
aldız
Turnam kanadın
sarı
Yolu eyledik yarı
Yolu eyledik yarı
Gidek Göle’ye
barı
Turnamın kanadına
Vurulmuşum adına
Vurulmuşum adına
Ellerin inadına
Turnam kanadın
yandan
Seni severim
candan
Seni severim
candan
Gel gidek
Kağızman’dan
*****
Kağızman’ın Bağları
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Kağızman’ın
bağları
Dumanı da sarmış
dağları
Kağızman’ın
yazları
Nar kokuyor
kızları
Kağızman bir
ocaktır
Gülü de deste
kucaktır
Bu gelin
haralıdır
Göle’nin
maralıdır
Köprüden geçti
gelin
Saç bağı düştü
gelin
Kağızman’da yar
seven
Cennet yüzü
görmesin
*****
Karanfil Neden Olur
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Karanfil neden
olur Ona
yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Dökülür den den
olur Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Ben bu dertten
ölürsem Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Sebebim senden
olur Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Karanfilim üç
katar Ona
yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Üçü de ağır
tartar Ona yanarım anam ona
yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Ağlasana gözlerim Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Yar koynunda el
yatar Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Karanfil koydum
suya Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Can kurban usul
boya Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
On beşinde yar
sevdim Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Sarmadım doya
doya Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Karanfilin
gulhari Ona yanarım anam ona
yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Yolu eyledim yari Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Geçtim yar
kapısından Ona yanarım anam ona
yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
Demedi gel yukari Ona yanarım anam ona yanarım
Sevdim alamadım
hele yanarım
*****
Kız Pınar Başında
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Kız pınar başında
testi doldurur
Testinin üstüne
güller kondurur
Geleni geçeni
yakar yandırır
Kız sen kimin
kızı kaşların kara
Alem altın tarak
saçların tara
Verem gümüş kemer
beline bağla
Kız sen bu
yaylayı yaylayamazsın
Derindir gölleri
boylayamazsın
Bu sevda ağırdır
kaldıramazsın
Kız sana bahçeye
gel demedim mi
Gel demedim mi
gel demedim mi
Yetişmiş ayvada
ye demedim mi
*****
Kızıl Kaya Dibinde
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Kızıl kaya
dibinde
Kızla oynaş
oynadım
Oynaşımi gördüler
Bege haber
verdiler
Begden atli
döşendi
Önüme keklik
boşandi
Keklik keklik ne
ister
Bir kınalı kuş
ister
Kuşi vurdum
uçurdum
Yeddi deniz
geçirdim
Oy lili oy lili
can
Bilirim kuş dili
can
Kuş diliyle
söylesen
Bu gönlümü
eylesen
*****
Köye Davulcu Gelecah (Leyla)
Yöre: Göle Kaynak, Söz: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Köye davulcu
gelecah
Leyla’yi gelin
edecah
Davulcu şabaş
diyecah
Leyla’yi alıp
gidecah
Leyla saçın al
etmişler
Boyunu hilal
etmişler
Leyla’yi gelin
götürüp
Selçuk Beye yar
etmişler
Leyla köyünden
geçmişler
Soğuk suyundan
içmişler
*****
Mezerlikte Gül Biter
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Mezerlikte gül
biter Emman emman
Gül biter bülbül
öter Halım yaman
Sen orada ben
burada Emman emman
Bunca ayrılık
yeter Halım yaman
Mektup yazdım yaz
idi Emman emman
Kalemim kiraz idi Halım yaman
Daha çok
yazacaktım Emman emman
Mürekkebim az idi Halım yaman
Mektup yazdım kış
idi Emman emman
Kalemim gümüş idi Hayım yaman
Daha çok
yazacaktım Emman emman
Parmaklarım üşüdi Halım yaman
*****
Ördek Göle Dal da Gel
Yöre:
Göle/Hoşdülbend Kaynak: Ganime &
Yudagül Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Ördek göle dal da
gel Elvanem ilvanem
Ördek göle dal da
gel Şekerem şirvanem
Yardan haber al
da gel Elvanem ilvanem
Yardan haber al
da gel Şekerem şirvanem
Eğer yar
uykudaysa Elvanem ilvanem
Eğer yar
uykudaysa Şekerem şirvanem
Sahatını çal da
gel Elvanem ilvanem
Sahatını al da
gel Şekerem şirvanem
Ördek dalda dal
yerde Elvanem ilvanem
Ördek dalda dal
yerde Şekerem şirvanem
Bülbül ötmez her
yerde Elvanem ilvanem
Bülbül ötmez her
yerde Şekerem şirvanem
Felek ayırdı bizi Elvanem ilvanem
Felek bizi ayırdı Şekerem şirvanem
Yar gurbette ben
burda Elvanem ilvanem
Yar gurbette ben
burda Şekerem şirvanem
Ördeğim gölde
kaldı Elvanem ilvanem
Ördeğim gölde
kaldı Şekerem şirvanem
Gözlerim yolda
kaldı Elvanem ilvanem
Gözlerim yolda
kaldı Şekerem şirvanem
Felek evin
yıkılsın Elvanem ilvanem
Felek evin
yıkılsın Şekerem şirvanem
Muradım dilde
kaldı Elvanem ilvanem
Muradım dilde
kaldı Şekerem şirvanem
*****
Samavarım Söküldi
Söz: Ganime
Kızılateş Müzik: Geleneksel
Derleyen: Selçuk
Murat Kızılateş Notalayan: Gökhan Temur
Samavarım söküldi Here vallah
Vallah billah
Çayım yere
döküldi Here vallah
Vallah billah
Selçuk Beyin
atlısi Here vallah
Vallah billah
Ankara’ya döküldi Here vallah
Vallah billah
Köyden bir gelin
aldım Here vallah
Vallah billah
Atliyi yola
saldım Here vallah
Vallah billah
Leyla gelin
olunca Here vallah
Vallah billah
Kurbanlar keser
oldum Here vallah
Vallah billah
Ankara’nın
taşlari Here vallah
Vallah billah
Çok serindir
kışlari Here vallah
Vallah billah
Bütün dünyayı
yakar Here vallah
Vallah billah
Leyla kızın
kaşlari Here vallah
Vallah billah
Ankara’da evimiz Here vallah
Vallah billah
Çok uzaktır
köyümüz Here vallah
Vallah billah
Leyla’nın bir
tarafi Here vallah
Vallah billah
Yine bizim
soyumuz Here vallah
Vallah billah
*****
Tarlayi Sardi Davar (Kürdoğlu)
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Selçuk
Murat Kızılateş Notalayan: Gökhan Temur
Tarlayi sardi
davar
Kürdoğlu havar havar
Tarlayi sardi
davar
Begoğlu sende ne var
Havar demekte ne
var
Kürdoğlu havar havar
Havar demekte ne
var
Begoğlu sende ne var
Kürdün oğlunun
kaşlari
Kürdoğlu havar havar
Kürdün oğlunun
kaşlari
Begoğlu sende ne var
Çekilmiş yaya
benzer
Kürdoğlu havar havar
Çekilmiş yaya
benzer
Begoğlu sende ne var
Çal oğlan çal
kavali
Kürdoğlu havar havar
Çal oğlan çal
kavali
Begoğlu sende ne var
Çimene dök davari
Kürdoğlu havar havar
Çimene dök davari
Begoğlu sende ne var
Çimen davarsız
olmaz
Kürdoğlu havar havar
Çimen davarsız
olmaz
Begoğlu sende ne var
Çoban kavalsız
olmaz
Kürdoğlu havar havar
Çoban kavalsız
olmaz
Begoğlu sende ne var
*****
Yağmur Yağar
Yöre: Göle Kaynak: Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Yağmur yağar
hışır mışır
Kız hanım
eteklerin döşür
Yağmur yağar
örtmelere
Dünya kalmış
yetmelere
Yağmur yağar taş
üstüne
Kız oturma taş
üstüne
Yağmur yağar ince
ince
Kız ölürüm
görmeyince
Yağmur yağar
seller akar
İki gözüm sana
bakar
*****
Yar Mendil Mendil
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Yar mendil mendil
mendil Gede
meloy can
Guro
peloy can
Kaldır kolların
indir Gede meloy can
Guro
peloy can
Al beni yatağına Gede meloy can
Guro
peloy can
Sar kolların
boynuma Gede meloy can
Guro
peloy can
Yoldan gelen
yolcuyum Gede meloy can
Guro
peloy can
Hem yorgun hem de
acım Gede meloy can
Guro
peloy can
Eller ne derse
desin Gede meloy can
Guro
peloy can
Bende sana muhtacım Gede meloy can
Guro
peloy can
Ay dolanır
ışıktır Gede meloy can
Guro
peloy can
Yüküm şimşir
kaşıktır Gede meloy can
Guro
peloy can
Aldırma el sözüne Gede meloy can
Guro
peloy can
Gönül sana
aşıktır Gede meloy can
Guro
peloy can
Mendil aldım on
beşe Gede meloy can
Guro
peloy can
Yuydum serdim
güneşe Gede meloy can
Guro
peloy can
Senden ayrı
kalınca Gede meloy can
Guro
peloy can
Yürek düştü
telaşe Gede meloy can
Guro
peloy can
*****
Yaylalar Otlanacak (A Kız)
Yöre: Göle Kaynak: Cengiz & Ganime Kızılateş
Derleyen: Orhan
Bahçıvan Notalayan: Gökhan Temur
Yaylalar
otlanacak A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Sütleri
tatlanacak A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Sevdim yayla
kızını A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Süremedim izini A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Bu derenin uzunu A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Aldım emmi kızını A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Ettim gönül
yıldızı A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
Ettim gönlüm
yıldızı A kız yayla yayla da yayla
Bir kız sevdim
yaylalarda
*****
Kalkın
Turnam!
Tercan
ellerinden kalkın sökülün
Benden
yare selam edin turnalar
Gökyüzünden
kıvrım kıvrım bükülün
Benden
yare selam edin turnalar
Geçin
Horasan'ı edin niyazı
Uğraman
Pasine geç gelir yazı
Erzurum
dinlesin Kerem’in sazı
Benden
yare selam edin turnalar
Meskan
tutun bizim elin dağını
Yuva
bilin Şah babamın bağını
Gurbette
tükettim gençlik çağını
Benden
yare selam edin turnalar
Turnam
aşılmalı o Gavur Dağı
Ol
Hızır sormuştur hastayı sağı
Kerem
Dede
olmuş aşkın tutsağı
Benden
yare selam edin turnalar
Bağlantı:
Bir
bölük iki bölük üç bölük turna
Tercan
ellerinde durmasan durma
Konmayın
yerlere akıyor seller
Çekilin
havaya süzülsün teller
Turnamın
vatanı bahçeler bağlar
Yurdundan
ayrılan ah çeker ağlar
Kerem’in meskeni kahveler hanlar
Söyle
turnam söyle hastadır canlar
*****
Oldu
mu?
Göle yöresi çeşitlemesi
Kaynak Ganime Kızılateş…
Yolum
üste duran gelinler kızlar
Han
Aslı’mı sizden gören oldu mu?
Ayrılık
derdiyle yüreğim sızlar
Han
Aslı’mı sizden gören oldu mu?
Ayrı
düştüm vatanımdan elimden
Bezer
oldum yad ellerin dilinden
Birce
dedim soram kızdan gelinden
Han
Aslı’mı sizden gören oldu mu?
Menim
yurdum dağlar ile daş oldu
Mehebbet
sırları desem faş oldu
Ağlamakdan
yerim-yurdum yaş oldu
Han
Aslı’mı sizden gören oldu mu?
Dertli
Kerem gurbetle atıldım
On
beşinde bir kervana katıldım
Geda
oldum elden ele satıldım
Han
Aslı’mı sizden gören oldu mu?
*****
Zöhre’m Gelmedi (Derbeder)
Seyr-i gülistana
Kür kenarına
Neden eller geldi
Zöhre'm gelmedi
Loğman-ı tabibin
zer pınarına
Neden eller geldi
Zöhre'm gelmedi
Günde ben
Gölgede sen günde
ben
Yılda kurban bir
olur
Sana kurban günde
ben
Bele güzel yoktu
Hanlar elinde
Akıllı kemallı
sözler dilinde
Mecnun galdım
sahraların çölünde
Neden eller geldi
Zöhre'm gelmedi
Gülenaz
Bülbüle naz güle
naz
Zöhre’m benim
halıma
Ağlayan çok gülen
az
Ab-ı Kevser akar
güzeller sağı
Çığrışın
bülbüller mest edin bağı
Zöhre Han
Tahir'in çeşmi çırağı
Neden eller geldi
Zöhre'm gelmedi
Kime gidem
Kimim var kime
gidem
Yarayı senden
aldım
Dermana kime
gidem
*****
Kırmızı Gül!!
Kırmızı gül demet demet
Yaşam değil bir alamet
Gitti gelmez o muhannet
Şöregel de balam kaldı
Gülom nenni
balam nenni
Kefensiz gömdüm
ben seni
Kırmızı gül harman olsa
Derdimize derman olsa
Yaradan da ferman olsa
Şöregel de balam kaldı
Gülom nenni
balam nenni
Kefensiz gömdüm
ben seni
Hezeli Gülom hezeli
Şöregel'in gül güzeli
Gül idin döktün gazeli
Şöregel de balam kaldı
Gülom nenni
balam nenni
Kefensiz gömdüm
ben seni
Oyunu balam oyunu
Isıtamadım suyunu
Kim ölçtü biçti boyunu
Şöregel'de balam kaldı
Gülom nenni
balam nenni
Kefensiz gömdüm
ben seni
*****
Not: »Kırmızı Gül adıyla bilinen bu ezgi sözlerin bir başka
çeşitlemesinde ise “Şol Revan’da balam Kaldı” diye söyleniliyor. Revan
Hanlığının dağılışı ve Ravan göçlerini anlatan bir ağıttır deniliyor.«
******
Ardahan Ağıdı!
Ardahan'ı
dağıtdılar
Beylerini
çağırtdılar
On bin altın derc
etdiler
Yandın fizahdan Ardahan
Bazıleri kaçdı
gece
Karlı dağlar aşdı
gece
Kimi zeher içdi
gece
Hanı şenli gün Ardahan
Nazlı nazlı kız
gelini
Kazaklar bükdü
belini
Tipiler tutdu
yolunu
Yetim meskeni Ardahan
Cami mescid dolu
şivan
Onda kuruldu bir
divan
Kırdı nası Aqop
İvan
Misafir seven Ardahan
Namehremden kaçar
kızlar
Kazaklar'ı görüb
sızlar
Kaç ha kaç oldu o
düzler
Oldun hep viran Ardahan
Bele m'olur dünya
işi
Kan götürdü bütün
leşi
Görülmüşdü kara
düşü
Dermansız derdli Ardahan
Kırdılar bütün
erleri
Kanı doldurdu
yerleri
Soldu açılmış
gülleri
Bize derd oldun Ardahan
Bin dokuz yüz hem
on beşin
Malumdur oldu bu
kışın
Bir Mevla'ya
kaldı işin
Kalıbdır oda Ardahan
*****
Ben Kars'a Dükkan Açtım
Ben Kars'a dükkan
açtım
Her yana haber
saçtım
Bunca güzel
içinde
Yar deyi seni
seçtim
Delale yerli can
Sivin köyün
şaşkını
Olmuş sevda
düşkünü
Baş açık yalın
ayak
Halay çeker kış
günü
Delale yerli can
Sivin'in önü
düzdür
Ezdir güzelim
ezdir
Sevda dedikler
şey
Yürekte yanan
közdür
Delale yerli can
Yar anası haladır
Sevda başa
beladır
Halanın
düşkünlüğü
İki parça maladır
Delale yerli can
*****
Çam Beşiğe Koyunca
Çam beşiğe
koyunca
Nenni dedim
doyunca
Ağ kundaklar
içinde
Uyur karnı
doyunca
Nenni deyim
yatasın
Kızıl güle
batasın
Kızıl gül
gölgesinde
Derin uyku
tutasın
Kızıl gül oymak
oymak
Hemi yağ hemi
kuymak
Ay balam bir
bakmaynan
Olur mu sana
doymak
Kızım güldür
açılır
Hanemize saçılır
Hemi bal hemi
şerbet
Benim yavrum
içilir
Kızıl gül dane
dane
Açılır yane yane
Babası gelsin
görsün
Benim yavrum bir
dane
Kızıl gülüm
kırmızı
Çekilir gülün
nazı
Büyüsünde
görsünler
Köyün bir tane
kızı
*****
Dandini Dandini Analı Bebek
Dandini dandini
analı bebek
Elleri kolları
kınalı bebek
Dandini dandini
dasdana
Danalar girmiş
bostana
Kov bostancı
danay
Yemesin lahanayı
Dana bağda salkım
yer
Benim yavrum
lokum yer
Dandini dandini
bicili bebek
Elleri kolları
ciclii bebek
Dandini dandini
dadası gelsin
Akşama eve babası
gelsin
Dandini dandini
analı bebek
Elleri kolları
kınalı bebek
*****
Hoppala Oğluma Yaz Geldi
Hoppala oğluma
yaz geldi
Çarşıya kiraz
geldi
Aldım üç okka
kiraz
Dedi ana az geldi
Hoppala oğluma
hoppala
Day day durmaya
çabala
Çarşılar açık
bugün
Dayısı gitmiş top
ala
Dayday dur dayın
gelsin
Başka da neyin
gelsin
Dayının
ceplerinden
Şekerden Payın
gelsin
Hoppala oğluma
hoppala
Day day durmaya
çabala
Çarşılar açık
bugün
Dayısı gitmiş top
ala
*****
Kervan Geliyor Ucudan
Kervan geliyor
ucadan
Duman tütüyor bacadan
Allah nazardan
saklasın
Muskalar aldım
hocadan
Nenni iki gözüm nenni
Nenni dinlersin
yatınca
Derin uykuya
batınca
Muradını versin
Allah
Ömrün kemale
yetince
Nenni iki gözüm nenni
Nennin deyirem
yatasın
Al kızıl güle
batasın
Büyyüp adam
olunca
Ata sözünü
tutasın
Nenni iki gözüm nenni
Akşamınan güneş
battı
Uykusuzluk cana
yetti
Benim yavrumun
babası
Uzak gurbetlere
gitti
Nenni iki gözüm nenni
Nenni deyim günde
ben
Gölgede sen günde
ben
Yılda bir kurban
olur
Sana kurban günde
ben
Nenni iki gözüm nenni
*****
Köyler (Ağam Dere Düzleri)
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzler
Arpaşen’in
kızları Arpaşen’in kızları
Arpa rengi
yüzleri arpa rengi yüzleri
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzleri
Altınbulak
kızları Altınbulak kızları
Çarık çorap
yüzleri çarık çorap yüzleri
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzleri
Sinotlu’nun
kızları Sinotlu’nun kızları
İs kokuyor
yüzleri is kokuyor yüzleri
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzleri
Sivinli’nin
kızları Sivinli’nin kızları
Çopur çopur
yüzleri çopur çopur yüzleri
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzleri
Aburlu’nun
kızları Aburlu’nun kızları
Durgun durgun
yüzleri durgun durgun yüzleri
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzleri
Gülistan’ın
kızları Gülistan’ın kızları
Çamur çamur
yüzleri çamur çamur yüzleri
Ağam dere düzleri
paşam dere düzleri
Yayılır öküzleri
yayılır öküzleri
Hoşdülbent’in
kızları Hoşdülbent’in kızları
Ayna tabak
yüzleri ayna tabak yüzleri
*****
Nenni (Benim Yavrum Al Olacak)
Benim yavrum al
olacak
Al petekte bal
olacak
Felek zulmunu
salanda
Anasına dal
olacak
Nenni iki gözüm nenni
Ben yavruma can
demişem
Özüne kurban
demişem
Hele dal derin
uykuya
Sabaha uyan
demişem
Nenni iki gözüm nenni
Yatağı serin
balamın
Nennisi narin
balamın
Mevla’dan dilerim
olsun
Uyukusu derin
balamın
Nenni iki gözüm nenni
Kervan gelir eşe
eşe
Yüce dağlar aşa
aşa
Ana dileği
kabuldur
Ayağın deymesin
taşa
Nenni iki gözüm nenni
Bir ay doğuyor
yüceden
Şavkısı iner
bacadan
Bugün biraz derin
uyu
Az uyudun dün
geceden
Nenni iki gözüm nenni
*****
Nenni Balam Uyuyacak
Nenni balam
uyuyacak
Uyudukça
büyüyecek
Tıpış tıpış
yürüyecek
Eeee eee nenni
nenni
Benim balam göy
çiçek
Uyuyup da
büyüyecek
Tıpış tıpış
yürüyecek
Eeee eee nenni
nenni
Nenni balam
n’olacak
N’olacak he
n’olacak
Büyük adam olacak
Eeee eee nenni
nenni
Nenni Dedim Dalıncak
Nenni dedim
dalıncak
Çam tahtadan
salıngaç
Halası allı turna
Dayısı da
kırlangıç
Nenni dedim
dilledim
Ağ kundağın
elledim
Uykular gelsin
diye
Beşiklerin
salladım
Nenni dedim
uyusun
Uyusun da büyüsün
Anasının ardında
Tıpış tıpış
yürsün
*****
Nenni Deyim Balama
Nenni deyim
balama
Şeker tuttum
balama
Ağzına tatlar
gelsin
Boş çaputu yalama
Ağ kundak ağlan
balam
Dalıma bağlan
balam
Yeğin düşman
çatlasın
Kız değil oğlan
balam
Nenni dinle ay
balam
Günlerini say
balam
Vakti zaman gelince
Duracak day day
balam
Nenni yoldaşım
balam
Babam kardaşım
balam
Şu yalancı
dünyada
Ekmeğim aşım
balam
*****
Oğlandır Oktur
Oğlandır oktur
Bir külek boktur
Atın kapıya
Faydası yoktur
Kızdır nazdır
Bin altın azdır
Bin daha getir
Gel kızı götür
Oğlan atılmaz
Bala katılmaz
Çarşı pazarda
Pula satılmaz
Kızım haralı
Dağlar maralı
Kızımı alan
Gelsin paralı ...
Hazırlayan:
Orhan Bahçıvan »Halis Kızılateş«.
Nur içinde yatsın. Türküleri ses kaydından dinleyip notaya aldığım zamanlarda, en çok sesini duyduğum kaynak kişi Ganime Kızılateş'ti. İyi ki bu dünyadan bir Ganime Kızılateş geçmiş ve bize yüzyıllar öncesinden gelen o türküleri söylemiş. Mekanı cennet olsun.
YanıtlaSilDeğerli dost, yorum için teşekkürler... Evet İyi ki senin gibi değerli bir sanatçıyla tanıştık iyi ki Ganime Kızılateş ve daha nice kaynak kişilerin sesinden akıp gelen türkülerimizi notaya alarak ölümsüz kıldınız yürek dolusu teşekkürlerimi gönderiyorum. Sağ olunuz.
Sil